Friskvårdsbidraget - vad gäller?

Friskvårdsbidraget är en förmån som arbetsgivare har möjlighet att erbjuda dina anställda skattefritt. Syftet är att öka de anställdas välmående och därmed investera i deras hälsa och på så sätt öka företagets långsiktiga konkurrenskraft. I denna artikel reder vi ut hur det förhåller sig med friskvårdsbidraget och vilka aktiviteter som är skattefria.

Beloppsgränser

Det finns inga fastställda beloppsgränser reglerade för friskvård utan man har lämnat det upp till arbetsgivaren att avgöra om man vill erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag, och med vilken summa. Dock är det viktigt att alla anställda erbjuds bidrag till samma summa. Skatteverket har i praxis satt ett tak på 5 000 kr och år om hela bidraget ska vara skattefritt.

Aktiviteter som räknas som skattefria

Antalet friskvårdsaktiviteter som är skattefria har på senare år ökat jämfört tidigare, men det är alltid bra att kolla upp om just ens egen aktivitet räknas som friskvård. Exempel på aktiviteter som inte får räknas är: E-sport, jakt, fallskärmshoppning, fiske samt sjukgymnastik och fysioterepeutisk behandling. På skatteverkets hemsida kan du se hela listan på vilka aktiviteter som räknas eller inte räknas. Klicka här för att komma till listan.

Egenföretagare i enskilda firmor

Du som driver verksamhet som egenföretagare i enskild firma får inte ta del av förmånen. Däremot kan du få avdrag för friskvård till dina utomstående anställda.